Biografija

elvis meets ray Foto: Tamino PetelinsekLegenda slovenske zabavne glasbe OTO PESTNER (roj. 4. 1. 1956 v Celju) je svoje prve posnetke naredil že pri dvanajstih letih v studiu Radia Celje, leta 1971 pa s petnajstimi leti že zmagal na Slovenski popevki s pesmijo Trideset let. Do konca sedemdesetih je redno sodeloval in pobiral nagrade na Slovenski popevki (Mati, bodiva prijatelja, Tvoje solze, Vrača se pomlad), festivalu Opatija (Šepet poletnih trav), pa tudi na Veseli jeseni kot član New Swing Quarteta, Melodijah morja in sonca (Melodije sonca in morja in v osemdesetih kot samostojni izvajalec Od leta 1970 do 2008 je bil član in umetniški vodja znanega New Swing Quarteta. Bil je tudi član Alpskega kvinteta.

Že od leta 1971 tudi komponira, z aranžerstvom in producentstvom pa se je začel resno ukvarjati v osemdesetih. Ustvaril je nekaj najpomembnejših slovenskih popevkarskih albumov: Zlato sonce in črna reka (1974), Črna zvezda (1976), Ciganska kri (1991), album Invisible instruments (1995) – za katerega je prejel Zlatega petelina in posnel enega vidnejših avtorskih albumov za Jugoton Pravi posao (1980). Soustvarjal je kariere mnogih danes znanih slovenskih pevcev in pevk in izročilo črnskih gospelov in spiritualov učinkovito povezal z belskim čutenjem v štiridesetletnem delovanju v New Swing Quartetu. Plošče kot so Spirituals (ZKP RTVL, 1973), V studiu 14 (ZKP RTVL 1976), Oh Happy Day (Jugoton, 1985), Deep River (Dokumentarna, 1988), Heart Full Of Swing (Jugoton, 1989) in I Saw The Light (NSQ Production, 1998) so prelomna dela za zgodovino sodobnega gospela, saj učinkovito spajajo tako tradicionalno izročilo črnskih vokalnih kvartetov kot modernejše gospelovske prijeme, ki se spogledujejo s soulom in countryjem. Nekatere njegove antologijske interpretacije s teh plošč so He’ll Understand And Say Well Done, Trouble Of The World, Sometimes I Feel Like A Motherless Child, We’ll Understand It Better By And By in Crying In The Chapel.

oto_pestner_21Med njegove najbolj odmevne projekte v zadnjih letih sodijo dvojni album »Spomini na Elvisa«, v katerem je posnel uspešnice Elvisa Presleya v slovenščini in angleščini, tematski album »Verjemi v ljubezen«, album z mednarodnimi božičnimi uspešnicami, Božični koncert Ota Pestnerja v Cankarjevem domu leta 2006 z zasedbo The New York Voices (ZDA), slavnostni koncert ob njegovi 50-letnici v Celju na katerem je sodeloval Oliver Dragojević, slavnostni koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani s Simfoniki in Big Bandom RTV Slovenija ter gosti decembra 2006, dobrodelni koncert »Naj nam zaigra srce« v ljubljanskih Križankah jeseni 2007, na katerem je med drugim nastopil v duetu s priznanim tenoristom Janezom Lotričem, Osrednji jubilejni koncert ob 40-letnici delovanja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani 22.11.2008 z Velikim revijskim orkestrom in projekt Elvis meets Ray 1.6.2009, na katerem je nastopil z Urošem Perićem in Sheilo Raye Charles ter Big Bandom RTV Slovenija.

Oto Pestner je posnel do danes že več kot 40 solističnih albumov. Oto Pestner živi in ustvarja v Ljubljani.